subota, 18. veljače 2012.

About Bosnian cuisine



Bosnian cuisine is balanced
between Western and Eastern influences. 
The food is closely related to Turkish,
 Middle Eastern and other Mediterranean cuisines. 
However, due to years of Austrian rule,
there are also many culinary influences
from Central Europe.
Bosnian cuisine uses many spices,
but usually in moderate quantities.
Most dishes are light,
as they are cooked in lots of water;
the sauces are fully natural,
consisting of little
more than the natural juices of the vegetables in the dish. 
Typical ingredients include tomatoes, potatoes, 
onions, garlic, bell peppers, cucumbers, carrots, 
cabbage, mushrooms, spinach,
zucchini, dried and fresh beans, plums, milk, paprika 
and cream called pavlaka and kajmak. 
Typical meat dishes include
primarily beef and lamb.
Some local specialties are ćevapi,burek, dolma, 
sarma, pilav (pilaf), 
gulaš (goulash), 
ajvar and a whole range of Eastern sweets. 
The best local wines come from Herzegovina 
where the climate is suitable for growing grapes.
Plum or apple rakija, is produced in Bosnia.
When you travel to Bosnia and Herzegovina,
be sure that you enjoy traditional dishes. Food in Bosnia and Herzegovina puts
a spin on Balkan entrees
and has a little something for every traveler,
whether you love a good steak or you’re strictly veggie. Wikipedia 

Bosna je oduvijek bila raskrsnica između istoka i zapada, pa se zbog toga i u njenim jelima osjeti utjecaj kako istocne tako i zapadne kulture. Bosanska kuhinju je  slična turkoj, mediteranskoj kao i onoj sa srednjeg istoka.  Naravno ne smijemo zaboraviti kulinarski utjecaj sa zapada, zbog visegodisnje vladavine austrougarske na ovim prostorima.
U bosanskim jelima se koisti mnogo zacina, međutim u malim kolicinama.
Večina jela su lagana i zdrava, posto su kuhana u puno vode, saft je ukusan prepun hranjivih sastojaka i sokova iz kuhanog povrča.
U pripremi jela obicno se koriste : paradajz, krumpir, bijeli luk ( ili kako se u hercegovini kaze “saramsek”) crveni luk, paprika,  krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat ili zelje, tikvice, grah, mohuna, šljive, pavlaka, kajmak i mogi drugi. Od mesa se načešće upotrebljava govedina, teletina i janjetina. Neki od prepoznatljivih domačih specijaliteta su: čevapi, burek, razne vrste dolmi , pilav, gulaš, ajvar i razne vrste poslastica.
Najbolja domaca vina su hercegovacka vina, jer je hercegovina idealno mjesto za uzgoj grožđa.
Nemožemo a da ne spomenemo i šljivovicu- poznatu bosansku rakiju napravljenu od organski uzgojenih sljiva. Najkvalitetnija rakija je svakako Ramska i Gradacacka  šljivovica.

Nema komentara:

Objavi komentar